OM

Den nye økonomien
Time Magazine hevder at den nye delingsøkonomien eller «Collaborative Consumption» som mange ynder å kalle den, er en av de 10 ideene som vil forandre verden mest i fremtiden.

En ny og sterkt fremvoksende økonomi
Målet med denne bloggen er å informere om samarbeidende forbruk, som en frememvoksende sterk og ny økonomi over hele verden.

Time Magazine hevder at den nye delingsøkonomien eller «Collaborative Consumption», som mange ynder å kalle den, er en av de 10 ideene som vil forandre verden mest i fremtiden.Det er selvfølgelig smart, for hvorfor eie, når man kan leie og bytte på varer, tjenester og ressurser? Det er veldig mange ting vi ikke trenger å eie. Musikkindustrien har smertelig fått oppleve at deres verden ble snudd på hodet. Vi så hva som skjedde når Napster fikk oss til å innse at det ikke var nødvendig å eie den musikken vi ønsket oss. Digitaliseringen fikk oss til å tenke annerledes. Hvorfor belaste sin egen lommebok og verden for øvrig, med unødig produksjon og distribusjonskostnader?

Napster-tankegangen spredte seg med rekordfart til de fleste medier. I 2008 fikk strukturene i musikkindustrien som handlet om eierskap, en global og grundig knekk. Etter hvert som tiden går og kunnskapen øker, vil folk flest komme til erkjennelse av hva som er det grunnleggende problemet. Nemlig er at det stort sett tidligere har handlet om at folk flest skulle eie mest mulig.

Vi ser nå hvordan finanskrisen har herjet økonomien, med det resultatet at arbeidsledigheten blir enorm. Både i USA og i Europa er spesielt ledigheten stor blant de unge, og det er også de unge som i første rekke forstår og tar i bruk samarbeidende forbruk. De ser verdien av å ikke eie alt, og at de ved å leie og bytte, kan oppleve, prøve og bruke enda mer, samtidig som bærekraften øker. En besnærende tanke, ikke sant!

Når vi for eksempel ser på veksten i antall Netflix-brukere, ser vi klart trenden, hvor over 30 millioner brukere betaler en liten leie for å dele film.En grønnere økonomi enn delingsøkonomien finnes ikke. Samarbeidende forbruk betyr mindre forbruk av ressurser. Enkelt og greit. Det er til det beste for alle og for den jorden vi lever på. Det gir oss også et bedre selvbilde, både personlig og kollektivt. Å leie verktøyet jeg trenger av naboen når det skal pusses opp, er naturligvis mye smartere enn å gå å kjøpe det samme.

Det mest spennende og interessante ved samarbeidende forbruk er det sosiale ved det. I dag bor ofte familien spredt og vi kjenner kanskje ikke menneskene i nabolaget. Dette åpner for deling av ting, selv med folk du ikke kjenner, men som du har møtt på internett. Det er noe med dette å dele og samarbeide. Forsker har funnet ut at når vi utviser generøsitet, så øker konsentrasjonen av Oksytocin i blodet. Oksytocin er kjærlighetshormonet.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s